El venedor d'històries - Ireneu Tranis

espectacle familiar per a tots els públics

Si entenem que el teatre és artesania, per què no es pot vendre com arracades, encensos o mocadors? Històries i rondalles, del tema que el públic trii dins d'una guingueta: amb encís, màgia, música i intimitat pel mateix preu que el que us poden costar uns penjolls barats, un fulard o un sabó amb aroma.

Mig encantador de serps, mig trilero, un contaire que recupera les tècniques més atàviques i populars de la tradició oral per oferir espectacle i poesia des del prisma, el ritme i la sensibilitat actuals.

LA GUINGUETA

És un espai que ens crida l’atenció i ens atrapa, que ens fa acostar-nos-hi per veure què hi ha a l’interior i descobrir què s’hi amaga. Un cop dins, en la penombra, en un espai petit i acollidor, el Venedor ens convida a aïllar-nos durant una estona del món exterior i ens brinda la possibilitat de ser partícips de les paraules que, amb lleugeresa, expliquen els secrets més amagats.


LES HISTÒRIES

El repertori d'històries està format bàsicament per rondalles, mites i llegendes populars dels països catalans, transmeses de generació en generació i a través del boca orella, de pares a filles i d’àvies a néts. El Venedor, coneixedor de totes aquestes rondalles, ofereix al públic una llista de temes per escollir. Feta la tria segons les preferències dels seus convidats, explicarà una història o una altra, impregnades sempre del poble o de la vila on es trobin. Històries tan variades que fan que l’espectador pugui descobrir-ne una de nova cada cop que torni a entrar.

L'estil d'explicar les històries està basat en la tradició popular rondallística i la tradició joglaresca de l'oest del Mediterrani. El Venedor utilitza els ritmes, les cadències i els recursos més comuns de l'oralitat popular mediterrània. Aprofitant la intimitat i el petit format, converteix objectes quotidians en personatges, escenaris i instruments. Totes les rondalles acaben amb alguna tonada popular que s'hi avingui.

Contaire i músic: Ireneu Tranis / Mestre taquillera: Clàudia Vilà / Col·laborador artístic: Alfred Casas / Escenògrafa i constructora: Marta Bayer / Agraïments: Clea Subirachs, Marçal Bayona