Folk as Queer - L'Esbord · Pere Seda

En procés de creació a l'Obrador d'Arrel de la Fira Mediterrània de Manresa 2024 // Menció especial Premi Delfí Colomé 2022

Peça escènica que parteix de diferents pràctiques tradicionals per relacionar la construcció de la identitat i la influència del llegat cultural. Els intèrprets ba(ta)llen per encaixar les seves identitats dissidents i tradicionals en l’actual context cultural tecnològic. Una recerca incansable per acabar trobant el lloc on els cossos intercanvien llenguatges i aprenen a ballar una nova dansa.


A través de les identitats no normatives dels intèrprets, la peça traça un recorregut pels referents que han trencat la norma inspirant-se en les expressions tradicionals amb l’objectiu de cercar de quina manera es pot construir una identitat dissident que convisqui amb la identitat tradicional i com es pot arribar a habitar aquesta contradicció.

La proposta va més enllà de l’individu i mira cap a l’estructura social contemporània per provar d’entendre com es possible realitzar-se en el context cultural que consumim, principalment urbà i connectat a la tecnologia, conjuntament amb l’existència de pràctiques tradicionals. Hi ha espai per a la reapropiació o, en definitiva, se n’ha de crear un de nou?

Folk as Queer és un projecte que parteix de la necessitat de seguir explorant tot prenent de referència el camp d’investigació de la dansa tradicional. Després dels dos primers projectes de l’Esbord, L’Hereu Riera i AUTOODI, les línies de treball segueixen estirant el fil i s’obren en diverses direccions:

D’una banda, seguir la investigació centrada en el desenvolupament de nous llenguatges amb la base en la dansa d’arrel. Observar com el cos tradicional s’expressa per a crear nou material. Prendre consciència de com es defineix aquest cos tradicional i quin paper adopta en relació amb l’entorn i posar-lo en escena a través del treball dels intèrprets.

D’altra banda traslladar aquesta recerca en un procés creatiu que permeti desenvolupar la nova peça, Folk as Queer. El procés preveu treballar colze a colze amb la persona encarregada de la composició musical, Joana Dark, un perfil vinculat a la musica d’arrel i amb discurs de gènere potent.

La culminació d’aquest viatge serà una peça basada en el moviment tradicional d’una hora aproximadament de durada on el diàleg interdisciplinari tingui un paper rellevant.



Durada: 50 minuts

Espai escènic: 8x8m

Estrena: Fira Mediterrània de Manresa 2024


Direcció - Pere Seda / Intèrprets - Pere Seda i Marc Udina / Coreografia - Pere Seda / Disseny gràfic - Marc Viamonte (Viamonte_LAB) / Mirada externa - Marina Escoda i Sílvia Batet / Producció i distribució - L'Embarral / Una producció de L'Esbord

coproducció