Relleus - Pau Gómez

@persucarhipau // En procés de creació // Obrador d'Arrel de la Fira Mediterrània de Manresa


La cuina tradicional és una part fonamental de la cultura i les arrels d'una societat. Sol ser transmesa de de generació en generació, i això ajuda a preservar les receptes que s'han elaborat durant segles en un territori geogràfic concret. 


La cuina que es fa a casa és part de la vida quotidiana i una font de coneixement i aprenentatge per a les noves generacions. 


Però a mesura que la societat canvia, el relleu generacional en la cuina també es veu afectat. Moltes vegades no tenim el temps o l'interès per aprendre les receptes de les nostres famílies, o bé les nostres predecessores no tenen l'oportunitat de transmetre-les.Un projecte artístic sobre cuina tradicional, històries i records. Les culleres i els seus moviments, les cassoles i els seus sons, els testimonis de persones que han estat a la cuina i l'han situat al centre de la cultura del nostre país.El projecte consta d'un menú variat per a tots els gustos i edats:


RELLEUS. APERITIU

TALLER DE XARXES SOCIALS I RECEPTES PER JOVES

Un taller basat en la meva pròpia experiència a les xarxes socials, en relació amb la cuina tradicional i familiar.

Durant la visita a l'aula els joves aprendran a utilitzar un programa d'edició de vídeo amb el mòbil. En grups, els alumnes realitzen talls, moviments, plans i sons, els quals són gravats, editats i visualitzats a la mateixa sessió.

Després d'aquest taller, individualment, podran fer una recerca a casa i preguntar quina és la recepta familiar més estimada. La cuinaran amb la seva família i la gravaran en vídeo. Amb aquest contingut, els alumnes editaran un vídeo per publicar (o no) a les xarxes socials creant contingut interessant, creatiu i de valor, fomentant la conservació de la llengua catalana i les receptes familiars.


Taller per a 20-25 joves

1:15h de durada aproximadaRELLEUS. PRIMER PLAT

TROBADA INTERGENERACIONAL AL VOLTANT D'UNA CASSOLA

Les receptes no sempre passen de generació escrites en una llibreta. Les nostres predecessores han après a cuinar observant i escoltant. I nosaltres, hem observat? Hem escoltat?

En aquesta trobada aturarem el temps i ens dedicarem una estona a cuinar, a observar i escoltar. Elaborarem un plat que ens ensenyarà a fer una persona sàvia de mans destres a la cuina. Al voltant d'una cassola compartirem secrets i records; i qui sap, potser la recepta que aprendrem quedarà escrita al nostre receptari i viatjarà de generació en generació.


Durada: 1:30h aproximadament

Es podrà veure aquest 2023 al Festival de Llegendes (juliol), a la Fira Mediterrània de Manresa (octubre) i a Terrassa (novembre). RELLEUS

PEÇA CENTRAL DEL PROJECTE, en procés de creació

Estrena: Fira Mediterrània de Manresa de 2024

Pre-estrena: Festival de Llegendes de 2024RELLEUS. SOBRETAULA

TROBADA AMB CANÇONS DE CUINA I TAULA, en procés de creació

Pendent de data d'estrena-------------------------

Def. Relleus. Restes del menjar. - De menjar precuinat n’hi ha hagut sempre: són les sobres, les restes, les rampoines, els relleus que s'aprofiten per un altre àpat. L'aprofitament alimentari és una de les bases de la cuina tradicional.


Def. Relleu. Substitució d'una persona per una altra en una feina o funció. - La cuina és un llegat que ens arriba a taula sense adonar-nos-en i passem per alt que és un dels actes funcionals més antics de l'ésser humà. Les nostres àvies i mares són qui han transmès aquesta tasca i han posat a les nostres mans el privilegi i la oportunitat d'entrar a la cuina per rellevar-les i mantenir viva la cuina de casa.


Def. Relleu. Conjunt de formes (muntanya, turó, altiplà, plana, delta, etc.) que accidenten la superfície de la terra. - La cuina està íntimament lligada a cada territori i les seves característiques geogràfiques, els seus costums, productes, la seva realitat i les seves problemàtiques.

-------------------------


Creació - Pau Gómez Calvo / Mirada escènica – Alba Valldaura Pascual / Primer Plat amb Montse Abad Noguera / Acompanyament creatiu i antropologiaJúlia Abelló Vilalta / Assessorament musical - Roger Andorrà Buch / Assessorament històric - Bernat Pizà Castella / Producció executiva i distribució – Maria Rueda Mas / Fotografia – Lydia Cazorla

fotos: Lydia Cazorla

coproducció

amb el suport

amb la col·laboració