Relleus - Pau Gómez

Obrador d'Arrel de la Fira Mediterrània de Manresa


La cuina tradicional és una part fonamental de la cultura i les arrels d'una societat. Sol ser transmesa de de generació en generació, i això ajuda a preservar les receptes que s'han elaborat durant segles en un territori geogràfic concret. 


La cuina que es fa a casa és part de la vida quotidiana i una font de coneixement i aprenentatge per a les noves generacions. 


Però a mesura que la societat canvia, el relleu generacional en la cuina també es veu afectat. Moltes vegades no tenim el temps o l'interès per aprendre les receptes de les nostres famílies, o bé les nostres predecessores no tenen l'oportunitat de transmetre-les.



RELLEUS és un projecte que posa en valor la cuina popular, històries i records


El projecte RELLEUS consta de diverses propostes, programables per separat:


APERITIU

TALLER DE XARXES SOCIALS I RECEPTES PER JOVES

Un taller basat en la experiència d'en Pau Gómez [@persucarhipau] a les xarxes socials, en relació amb la cuina tradicional i familiar.

Durant la visita a l'aula els joves aprendran a utilitzar un programa d'edició de vídeo amb el mòbil. En grups, els alumnes realitzen talls, moviments, plans i sons, els quals són gravats, editats i visualitzats a la mateixa sessió.

Després d'aquest taller, individualment, podran fer una recerca a casa i preguntar quina és la recepta familiar més estimada. La cuinaran amb la seva família i la gravaran en vídeo. Amb aquest contingut, els alumnes editaran un vídeo per publicar (o no) a les xarxes socials creant contingut interessant, creatiu i de valor, fomentant la conservació de la llengua catalana i les receptes familiars.


Taller per a 20-25 joves de 1r o 2n d'ESO

1:15h de durada aproximada

Vídeo resum aquí


--------------------------------------------------------------


PRIMER PLAT

TROBADA INTERGENERACIONAL AL VOLTANT D'UNA CASSOLA

Les receptes no sempre passen de generació escrites en una llibreta. Les nostres predecessores han après a cuinar observant i escoltant. I nosaltres, hem observat? Hem escoltat?

En aquesta trobada aturem el temps i ens dediquem una estona a cuinar, a observar i escoltar. Elaborem un plat que ens ensenya a fer una persona sàvia de mans destres a la cuina. Al voltant d'una cassola compartim secrets i records; i qui sap, potser la recepta que aprenem quedarà escrita al nostre receptari i viatjarà de generació en generació.


Durada: 1:10h

Preestrena al Festival de Llegendes de Catalunya ( 29 de juny 2023)

Estrena a la Fira Mediterrània de Manresa (6 i 7 d'octubre 2023)


Espectacle dins el programa.cat


Creació - Pau Gómez Calvo / Mirada escènica – Alba Valldaura Pascual / En escena amb Pau Gómez Calvo i Montse Abad Noguera / Acompanyament creatiu i antropologia – Júlia Abelló Vilalta / Assessorament històric - Bernat Pizà Castella / Tècnic - Quim Rifà / Producció executiva i distribució – Maria Rueda Mas / Fotografia – Lydia Cazorla / Imatge - Mariona Alberich / Textos Primer Plat - Miguel Hernández i Laia Carbonell

--------------------------------------------------------------


L'ESCUDELLÒMETRO

PEÇA ESCÈNICA

Imaginem un escenari on de les aixetes de totes les llars flueix sense límit escudella i carn d’olla. Qui no en menjarà quan en tingui?, qui el refusarà el plat de la democràcia, de la classe mitja, de la llibertat? Ho podríem considerar una forma de renda bàsica alimentària?

Després d'un extens procés d'investigació, sorgeix una proposta per eradicar les desigualtats socials, col·locant la cuina popular al centre de la vida de les persones i repatriant l’escudella al paper que mereix en la nostra societat. Poble: estàs salvat!


Tota la informació aquí


Estrena: Fira Mediterrània de Manresa de 2024

Preestrena: Festival de Llegendes de 2024


--------------------------------------------------------------


SOBRETAULA

TROBADA AMB CANÇONS DE CUINA I TAULA, en procés de creació


--------------------------------------------------------------




Def. Relleus. Restes del menjar. - De menjar precuinat n’hi ha hagut sempre: són les sobres, les restes, les rampoines, els relleus que s'aprofiten per un altre àpat. L'aprofitament alimentari és una de les bases de la cuina tradicional.


Def. Relleu. Substitució d'una persona per una altra en una feina o funció. - La cuina és un llegat que ens arriba a taula sense adonar-nos-en i passem per alt que és un dels actes funcionals més antics de l'ésser humà. Les nostres àvies i mares són qui han transmès aquesta tasca i han posat a les nostres mans el privilegi i la oportunitat d'entrar a la cuina per rellevar-les i mantenir viva la cuina de casa.


Def. Relleu. Conjunt de formes (muntanya, turó, altiplà, plana, delta, etc.) que accidenten la superfície de la terra. - La cuina està íntimament lligada a cada territori i les seves característiques geogràfiques, els seus costums, productes i la seva realitat.

coproducció

amb el suport

amb la col·laboració

Agraïments infinits a Lydia Cazorla, Anna Boladeras, Aina Romagosa, Rosa Boladeras, Sara i Jordi de Llavorsí, Maria Rosa Domingo, Imma de La Plana, Marta Aran, Tessa Julià, Enric Cama, Miquel Gili, Glòria Ribera, Júlia Abelló, Núria Casanovas, Jordi Fosas, equipàs de la Fira Mediterrània, Bernat Pizà, Dolors i Antònia de Vilallonga de Ter, Xavier Bobés, Lali Pujol, equipàs del Teatre Nu, Servei de Cultura de l'Ajuntament de Terrassa, Montserrat Tarrats, Roger Andorrà, Natàlia Fontcuberta, Pere Hernández, Miquel Àngel Losada, Nabila, Montse Abad, Laia Carbonell, la gent que em deixo, la que vindrà i tota la família i amics que són puntals.